progress

Kasze i mąki

jadalne nasiona zbóż często w postaci lekko rozdrobnionej (lecz nie tak bardzo jak mąka) lub tylko pozbawionej twardej łuski. Dzięki wysokiej zawartości skrobi posiadają wysoką wartość odżywczą. Kasze otrzymane z ziarna, które zostało jedynie obłuszczone i ewentualnie wypolerowane, zachowujące w przybliżeniu jego kształt, nazywane są krupami. Najwięcej białka, witamin, mikro- i makroelementów znajduje się tuż pod okrywą ziarna. Dlatego kasze z całego ziarna charakteryzują się największą zawartością tych substancji. Zawierają także więcej błonnika oraz mniej skrobi w stosunku do kasz drobnych.

kasze

Kasza pęczak – u nas sprzedawana na wagę uznawana za jedną z najzdrowszych kasz - zawiera mnóstwo składników mineralnych oraz witamin. To kasza jęczmienna, w postaci całych, wypolerowanych ziaren bez łuski. Dietetycy wskazują, iż ten rodzaj kaszy powinien być stosowany w diecie odchudzającej, z uwagi na jej dobry wpływ na nasz układ pokarmowy. Pęczak zawiera najwięcej witamin i minerałów spośród wszystkich kasz wykonanych z ziaren jęczmienia.

Kasza jęczmienna – drobna, średnia i gruba w kilogramowych opakowaniach lub w workach po 25 kg. Także tzw. „kasza dla psa” tańsza w workach po 10 kg. to przede wszystkim bogate źródło błonnika. Dzięki temu składnikowi jest polecana osobom cierpiącym na długotrwałe bądź nawracające zaparcia. Poprawia perystaltykę jelit, zapobiega magazynowaniu się treści pokarmowej w żołądku i jelitach, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego i pomaga w odchudzaniu. Błonnik pokarmowy obniża też poziom cholesterolu we krwi

Kasza manna w kilogramowych opakowaniach lub w workach po 25 kg otrzymywana z ziaren pszenicy to jeden z najstarszych produktów spożywczych. Już nasi przodkowie doceniali kaszę mannę jako rodzaj żywności, która szybko zaspokaja głód. Obecnie niewiele dorosłych osób spożywa kaszę, mimo iż jej wartość odżywcza swobodnie może konkurować z ziemniakami, ryżem i makaronem. Panuje przekonanie, że kasza manna jest dobra tylko dla dzieci. Nic bardziej mylnego. Właściwości kaszy manny są nieocenione, także dla dorosłych.

Kasza jaglana przyrządzana z prosa, jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Dzisiaj niedoceniana - ze szkodą dla naszego zdrowia, tzw. jagły mają bowiem wiele cennych właściwości. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. Pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.

Kasza gryczana palona i biała – u nas sprzedawana „na wagę” lub w workach po 25 kg jest świetnym źródłem białka, zawiera go od 10 do 16 proc. Jest to białko lepiej przyswajalne niż to pochodzące ze zbóż, ma podobną wartość jak białko roślin strączkowych (fasola, groch, soja) i jest bogate w unikatowe aminokwasy – lizynę i tryptofan, których nasz organizm sam nie wytwarza.

Mąka ziemniaczan- u nas sprzedawana „na wagę” lub w workach po 25 kg

Mąka pszenna Kujawska w kilogramowych opakowaniach

kasze i mąki
kasze i mąki
kasze i mąki

Nasze produkty

Kliknij na zdjęcie aby przejść do danej kategorii produktów.