progress

Zdrowa żywność

W naszej codziennej diecie dominuje żywność wysoce przetworzona. Żywność produkowana w wielkich zakładach przemysłowych, gdzie najistotniejszym założeniem jest zysk producenta a nie jakość, wartości odżywcze i zdrowie kupującego. Na szczęście można ostatnio zaobserwować, że ten trend się zmienia i coraz więcej ludzi zwraca uwagę na to, co je i jakie produkty włącza do swojej diety. Wracają do łask naturalne produkty i stare, wypróbowane receptury, takie na których dorastały nasze babcie i dziadkowie.

Młody zielony jęczmień pakowany po 250 g

redukuje tkankę tłuszczową dzięki dużej zawartości błonnika i odkwasza dzięki dużej zawartości chlorofilu, jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy oraz więcej beta-karotenu niż marchew.

Oleje tłoczone na zimno w małej rodzinnej manufakturze

Oleje zimnotłoczone otrzymywane są za pomocą metody tłoczenia mechanicznego w temperaturze nieprzekraczającej 40-50°C. Nie poddaje się ich obróbce termalnej i chemicznej czyli rafinacji, dzięki czemu zachowują wszystkie swoje dobroczynne właściwości. Olej tłoczony na zimno w przeciwieństwie do rafinowanego posiada smak i aromat, dzięki czemu jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Takie oleje są też nieprzebraną skarbnicą najróżniejszych naturalnych sposobów samoleczenia i kuracji na wszelkie choroby i dolegliwości. Polecamy:

  • olej lniany 500 ml ,
  • olej z ostropestu 250 ml,
  • olej z dyni 100ml,
  • olej rzepakowy 500 ml,
  • olej z czarnuszki 100ml ,
  • olej konopny 250 ml,
  • olej z krokosza 250 ml ,
  • olej sezamowy250 ml ,
  • olej słonecznikowy 500 ml

Babka płesznik i łuska Babki jajowatej tzw. błonnik witalny pakowane po 100 g- mieszkanka dwóch naturalnych składników, z których każdy jest ceniony ze względu na wyjątkową zawartość błonnika pokarmowego. Bardzo pomocny w kuracjach oczyszczających i odchudzających.

Guarana mielona - pakowana po 50 g dała się poznać jako skuteczny zamiennik kawy. Ziarna guarany zawierają 4-8% kofeiny co może stanowić dawkę nawet czterokrotnie większą niż kofeina z tej samej objętości ziaren kawowca. Ponadto kofeina z guarany jest wolniej wchłaniana w przewodzie pokarmowym, więc stosując ją zamiast kawy zyskujemy wydłużony efekt pobudzenia (trwający około 6  h – czyli 2 h dłużej niż w przypadku kawy). Ponadto znosi zmęczenie fizyczne i psychiczne, zwiększa umiejętność koncentracji i zapamiętywania – dla uczących się jak znalazł.

Kolagen NCN – po 250 g najlepiej przyswajalny rybi kolagen połączony z Witaminą C. Skuteczny na skórę, kości, chrząstki, dziąsła i naczynie krwionośne. Kolegen stanowi 70% naszej skóry, 80% naszego serca, 90% gałek ocznych. Stanowi rusztowanie dla naszych narządów i tkanek. To najważniejsze spośród wszystkich białek w ludzkim ciele.

Słonecznik ziarno , pestki dyni, siemię lniane -pakowane po 250 g nasiona - niezbędne w kuchni każdego, kto chce dbać o zdrowie, dobrą formę, sprawny umysł czy szczupłą sylwetkę.  Nasiona to zarodki roślin, z których powstaje roślina. Skoncentrowane są w nich duże ilości witamin, minerałów, białek oraz enzymów. Są niezwykle pożywne, sycące i dodają energii. To jeden z najbardziej cennych pokarmów (super food). Z nasion powstają cenne oleje roślinne (tłoczone na zimno). Najcenniejsze jest jedzenie nasion na surowo.

Cukier trzcinowy - pakowany po 250 g nierafinowany cukier otrzymywany z trzciny cukrowej, bez oddzielania melasy i kryształków. Jego barwa może wahać się od złotawej do ciemnobrązowej.

Mąka orkiszowa razowa - pakowana po 0,50 kg zawiera więcej cząstek warstwy aleuronowej i okrywy owocowo – nasiennej niż mąki jasne. Ma mniej skrobi, więcej białka, lipidów, składników mineralnych, witamin, przeciwutleniaczy i błonnika pokarmowego. Co ważne, ma też niższą wartość energetyczną. Dla porównania 100 g mąki jasnej pszennej to 356 kcal, a taka sama ilość mąki pszennej razowej – 343 kcal.

Płatki jaglane, płatki jęczmienne, płatki owsiane - z pełnego ziarna - pakowane po 0,50 kg naturalne płatki są wytwarzane z ziaren zbóż: owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta i nic poza ziarnami nie powinno się w nich znajdować. Podczas produkcji ziarna pozbawia się łusek, a potem tylko poddaje się je sprasowaniu, dzięki czemu całe bogactwo składników pozostaje w środku. Zwykłe płatki przed jedzeniem trzeba ugotować albo moczyć. Tylko płatki błyskawiczne, poddane specjalnej obróbce hydrotermicznej, można jeść od razu, ale za to są one mniej wartościowe pod względem odżywczym. Głównym walorem płatków zbożowych jest błonnik. Ten nierozpuszczalny poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, chroniąc przed nowotworem jelita grubego. Błonnik rozpuszczalny usprawnia procesy metaboliczne, obniża stężenie glukozy i cholesterolu we krwi. Szybko daje uczucie sytości, zmniejsza głód, chroniąc przed tyciem i wspomagając odchudzanie. Jednak takie właściwości ma tylko błonnik w formie nieprzetworzonej, który występuje w naturalnych produktach.

Komosa ryżowa - pakowana po 250 g inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to pseudozboże, tzn. roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Jej właściwości i wartości odżywcze od wieków są cenione w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. Nazywana jest tam "świętym zbożem Inków”. Nic dziwnego - quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące. Ponadto nasiona komosy zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów (spośród których dominują kwercetyna i kampferol). W związku z tym quinoa wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Należy podkreślić, że tradycyjne zboża wcale nie zawierają flawonoidów, co na ich tle czyni komosę ryżową wyjątkową.

Czystek - pakowany po 100 g Czystek oczyszcza organizm z toksyn, jest naturalnym antybiotykiem i antyperspirantem, wzmacnia układ immunologiczny i działa antyoksydacyjnie, wiąże toksyczne substancje i usuwa je z organizmu, działa antybakteryjne przez co wpływa na stan zdrowotny jamy ustnej – niszczy drobnoustroje i ma działanie lekko wybielające.

Żurawina błotna i borówka brusznica z Borów Tucholskich niskosłodzone – masa netto - 720 g sposób pakowania – słoik Idealne do mięs

Sok z borówki amerykańskiej – 100% idealny napój na każdy moment życia. Chroni wzrok i serce, zmniejsza ryzyko raka, oczyszcza organizm

Kozieradka jest pomocna przy problemach z układem pokarmowym. Stosowana jest również jako środek zmiękczający skórę. Obniża poziom cukru we krwi, stosuje się  ją w połączeniu z insuliną. Obniża też ciśnienie krwi. Kozieradka łagodzi i zmniejsza stany zapalne i infekcje. Ma właściwości wykrztuśne, jest więc idealna do leczenia chorób zatok i płuc. Kozieradka jest również doskonałym źródłem selenu, jest też naturalnym źródłem żelaza, krzemu, sodu i tiaminy.  Stymuluje wytwarzanie płynów śluzówek, pomaga usuwać alergeny i toksyny z dróg moczowych. Działa jako środek wykrztuśny, łagodzi kaszel. Stymuluje pocenie,  zmniejsza gorączkę, pomaga w leczeniu alergii, oskrzeli i zatorów.

Czosnek niedźwiedzi ma wszystkie właściwości czosnku pospolitego, jednak przewyższa go pod względem zawartości pewnych substancji, przede wszystkim związków siarki, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, pokarmowy, a także pomagają zwalczać wirusy, bakterie czy drożdżaka Candida albicans, odpowiedzialnego za grzybicę. Czosnek niedżwiedzi – naturalny antybiotyk, antynowotworowe właściwości zawdzięcza przede wszystkim organicznym związkom siarki, które działają jak silny przeciwutleniacz.

Miód lipowy,

Miód wielokwiatowy,

Miód spadziowy,

Miód akacjowy

Susz wigilijny produkt sezonowy z polskich jabłek, gruszek i śliwek. Ekologiczna uprawa, suszone naturalnie ciepłym powietrzem

zdrowa żywność
oleje
zdrowa żywność

Nasze produkty

Kliknij na zdjęcie aby przejść do danej kategorii produktów.